Właściwości cynamonu: Zastosowanie i korzyści z tej przyprawyWszyscy kochają cynamon. Ta przyprawa ma słodki aromat i może być używana do dodania smaku do różnych słodyczy, od szarlotki po ciasto czekoladowe. Ale jakie są korzyści z cynamonu? Czy jest on dobry dla twojego zdrowia? Dowiedzmy się tego w tym artykule. Cynamon to wysuszona wewnętrzna kora wiecznie zielonego drzewa, które rośnie w klimacie tropikalnym. Ta przyprawa pochodzi z tej samej rodziny co mięta i zawiera wiele przeciwutleniaczy, minerałów i witamin. W rzeczywistości, tylko jedna łyżka stołowa mielonego cynamonu zapewnia Ci około 20% dziennego zapotrzebowania na mangan, a także prawie 10% zapotrzebowania na żelazo. Ponadto, przyprawa ta oferuje również wiele innych korzyści, takich jak:

Zmniejsza poziom cholesterolu

Cynamon to rodzaj przyprawy, która pochodzi z wewnętrznej kory drzewa. Od wieków stosowany jest jako naturalny środek na różne dolegliwości i udowodniono, że ma wiele korzyści zdrowotnych. Niektóre z nich obniżają poziom cholesterolu, zwalczają stany zapalne i obniżają poziom cukru we krwi.

Korzyści zdrowotne cynamonu wynikają głównie z obecności w nim przeciwutleniaczy zwanych polifenolami. Te polifenole pomagają obniżyć poziom złego cholesterolu w organizmie i zwiększyć poziom dobrego cholesterolu. Te przeciwutleniacze pomagają również zwalczać stany zapalne, które są ważnym czynnikiem w wielu chorobach, takich jak zapalenie stawów, astma, rak, cukrzyca itp.

Właściwości przeciwzapalne można przypisać naturalnemu związkowi zwanemu aldehydem cynamonowym, który blokuje produkcję prostaglandyn w komórkach, co następnie zmniejsza stan zapalny wywołany przez prostaglandyny, takie jak tromboksan A2 lub leukotrien B4.

Cholesterol to substancja tłuszczowa znajdująca się w krwiobiegu, która może gromadzić się na ścianach tętnic, zwiększając ryzyko chorób serca. W rzeczywistości wykazano, że cynamon zmniejsza całkowity cholesterol, cholesterol LDL i trójglicerydy, jednocześnie zwiększając poziom cholesterolu HDL, który jest "dobrym" cholesterolem, który pomaga zmniejszyć ryzyko chorób serca. Dlatego regularne spożywanie cynamonu może być prostym sposobem na zmniejszenie ryzyka chorób serca.

Wspiera utratę wagi

Nowe badania wykazały, że mielony cynamon to naturalny sposób na zwiększenie metabolizmu i wspomaganie odchudzania. Jeśli szukasz łatwego sposobu na odchudzanie, posyp tą przyprawą jedzenie tak często, jak to możliwe.

Cynamon zawiera związek zwany aldehydem cynamonowym, który, jak wykazano, zwiększa poziom hormonu adiponektyny, który rozkłada tłuszcz i zachęca organizm do "uwolnienia" tłuszczu do krwiobiegu, gdzie może on być następnie rozłożony i wykorzystany jako energia. Może to pomóc w utracie wagi, szczególnie w okolicach środka. Dodanie cynamonu do codziennej diety może być łatwym i skutecznym sposobem, który pomoże Ci osiągnąć cele związane z utratą wagi.